Het 220 meter lange en 102 meter brede gevaarte wordt daar in het Calandkanaal voor uitgerust en kan naar verwachting eind maart weer naar zee. De Nederlandse offshore installatiegroep beschikt over eigen ligplaatsen in het Calandkanaal.

De ‘Sleipnir’ is met twee kranen met een hijsvermogen van 10.000 ton ‘s werelds grootste kraanschip. Er is drie jaar aan gewerkt door de Singaporese scheeps- en offshorebouwer Sembcorp Marine, die het medio vorig jaar opleverde. Sindsdien heeft het enkele grote klussen uitgevoerd, waaronder laatstelijk een project in Trinidad.

Walstroom

Het schip kan op LNG varen en heeft die brandstof ook gebruikt op zijn eerste reis van Azië naar Europa. Energieleverancier Eneco en Havenbedrijf Rotterdam hebben vorig jaar ten behoeve van Heerema een ‘e-house’ met een vermogen van twintig megawatt bij het Calandkanaal ontwikkeld. De ‘Sleipnir’ kan daar zodoende op walstroom aansluiten en zijn generatoren uitzetten.