Dat moet over twee jaar klaar zijn en is met een vermogen van 1,4 gigawatt en een oppervlakte van 462 vierkante kilometer op dat moment naar verwachting het grootste in de wereld. Dat is overigens een relatief begrip. Het Brits/Noorse Dogger Bank Wind Farms werkt aan de bouw van een batterij windparken met een gezamenlijk vermogen van 3,6 gigawatt.

165 funderingspalen

Deme moet in opdracht van de Deense energiegroep Ørsted 165 funderingspalen (monopiles) en transition pieces plaatsen op de locatie, die zo’n negentig kilometer van de kust van Yorkshire komt. Siemens Gamesa is de leverancier van de windturbines van acht megawatt. De zwaarste monopiles wegen 1230 ton. De installatie begint in mei.

Die worden verzameld op de Buss Terminal in Eemshaven, die daar 14 van de 25 hectare van zijn zware-ladingterminal voor inruimt. Jumbo Shipping gaat het transport van de 165 funderingspalen van Rostock naar Eemshaven en de 135 transitiestukken van Aalborg naar Eemshaven uitvoeren. De resterende 30 komen vanuit Engeland.

Zeventiende windpark

Volgens Groningen Seaports is het Hornsea Two al het zeventiende windpark op zee dat via de Eemshaven wordt geïnstalleerd. Dat laat volgens topman Cas König zien ‘dat de Eemshaven echt is uitgegroeid tot een van de belangrijkste offshore windhavens aan de Noordzee’.