De Nederlandse offshore aannemer heeft daarover een voorlopige overeenkomst gesloten met ontwikkelaar Parkwind en turbineleverancier MHI Vestas. De bedoeling is om het voor eerst toe te passen bij de bouw van het Duitse windpark Arcadis Ost 1 van 257 megawatt. Dat wordt het eerste offshore windpark met de nieuwe V174-windturbine van 9,5 megawatt van het Japans/Deense MHI Vestas.

Alternatief

Volgens het Belgische Parkwind noopte de moeilijke bodemgesteldheid van de locatie ten noorden van het eiland Rügen om naar een alternatief te zoeken voor de huidige manier van installatie met jack-up schepen. Die vijzelen zich langs uitschuifbare poten tot tientallen meters boven de zeespiegel omhoog. Heerema beschikt zelf niet over dat soort schepen. Het bedrijf claimt dat de nu ontwikkelde methode sneller en goedkoper is.

Tekst loopt door onder video.

Heerema meldt niet welk schip het in wil gaan zetten, maar in een filmpje dat van het project gemaakt is, lijkt het te gaan om de ‘Sleipnir’, het nieuwe installatieschip dat 20.000 ton kan hijsen. Het bedrijf zegt wel dat alle componenten van de 27 windturbines in een keer meegenomen kunnen worden, wat duidt op een zeer groot dekoppervlak.

Dummytoren

De installatiemethode maakt gebruik van een ‘dummytoren’ op het dek, waar het turbinehuis (nacelle) en de rotorbladen op gemonteerd worden. Die worden vervolgens als een geheel op de turbinemast gehesen. Topman Koos-Jan van Brouwershaven zegt in een gezamenlijk persbericht dat er ruim een jaar aan de nieuwe techniek is gewerkt en dat het de ambitie is om het wereldwijd toe te passen.

De drie stellen dat Arcadis Ost 1 het eerste park wordt dat vanaf een drijvend schip wordt aangelegd, maar dat valt nog te bezien. Volgens Parkwind staat de installatie van de windturbines voor de late zomer van 2022 op het programma. Tegen die tijd zijn ook de ’Les Alizés’ van Jan De Nul en de ‘Orion’ van Deme beschikbaar. Die worden speciaal gebouwd voor het het drijvend installeren van windturbines en gaan waarschijnlijk aan het begin van het zomerseizoen van 2022 al aan de slag.

Bekijk de afbeeldingen: