Dat heeft topman Offshore Wind John Lavelle van GE Renewable Energy bekendgemaakt. Hij sprak van een ‘cruciale prestatie, waar een team van vijfhonderd mensen anderhalf jaar aan gewerkt heeft’. Lokale teams van de turbinebouwer zetten het testprogramma voort. Dat is erop gericht om volgend jaar typegoedkeuring te krijgen.

Vervolgens duurt het nog ongeveer een jaar voor de serieproductie kan beginnen. Met de Haliade-X hoopt het in Parijs gevestigde GE Renewable Energy een voorsprong te krijgen op de exponentieel groeiende markt voor offshore windturbines. De grootste turbines van de twee belangrijkste concurrenten, Vestas en Siemens-Gamesa, kunnen maximaal 10 Megawatt elektriciteit leveren.

Recordtempo

Lavelle wees erop dat de stroomproductie in recordtempo tot stand is gebracht: ‘Het derde turbineblad van 107 meter werd nog maar drie weken geleden op de turbine op de Maasvlakte geïnstalleerd’. In het Franse Saint-Nazaire wordt op dit moment het tweede turbinehuis (nacelle) gebouwd. Die gaat binnenkort naar het Britse onderzoekscentrum voor offshore windenergie ORE Catapult in het Noord-Engelse Blyth.