Dat Hywind Tampen-park komt op ongeveer 140 kilometer van de Noorse kust ter hoogte van Bergen in bijna driehonderd meter diep water. Het gaat olie- en gasplatforms in het Snorre- en Gullfaks-veld van stroom voorzien.

Siemens Gamesa levert elf turbines van 8 megawatt, die voor eind 2022 moeten gaan draaien. Met het totale vermogen van 88 megawatt kan ongeveer eenderde van de stroombehoefte van de platforms gedekt worden.

Drijvende funderingen

De drijvende funderingen van de ongeveer tweehonderd meter hoge windmolens worden met ballast gestabiliseerd en met kabels aan de zeebodem verankerd. Siemens Gamesa claimt dat zijn windturbines met hun lichtgewicht gondels ‘bijzonder geschikt’ zijn voor drijvende funderingen.

Het is de derde keer dat de Duits-Spaans fabrikant drijvende windturbines levert aan Equinor. In 2009 ging het om een turbine voor het proefproject Hywind Demo, in 2017 gevolgd door de commerciële drijvende windenergiecentrale Hywind Scotland van 30 megawatt.