Opdrachtgever is Dogger Bank Wind Farms, dat op het Britse deel van de Doggersbank in de Noordzee drie windparken ontwikkelt met een totale capaciteit van 3,6 gigawatt. Die maakte drie weken geleden bekend GE Renewable Energy als ‘preferred supplier’ te hebben geselecteerd voor de levering van diens Haliade-X. Wanneer de drie parken als een geheel worden beschouwd, is het verreweg de grootste windcentrale van de wereld.

Die krijgt een productievermogen van twaalf megawatt. Dat betekent op papier dat driehonderd exemplaren volstaan om 3,6 gigawatt aan stroom te kunnen opwekken. Het eerste prototype is net opgebouwd op het terrein van Sif op de Maasvlakte, dat daar funderingspalen (monopiles) voor de enorme windmolens bouwt. De eersteling is vooral bedoeld om de nieuwe turbine te testen en gegevens te verzamelen.

In aanbouw

De ‘Voltaire’ is op dit moment in aanbouw bij Cosco Shipping Heavy Industry in China en moet in 2022 in de vaart komen. De kraan met een hijsvermogen van drieduizend ton, ook weer de grootste in zijn soort ter wereld, wordt geleverd door de Schiedamse offshore kranenbouwer Huisman en wordt eveneens in China gebouwd.

De nieuwe windparken komen midden in de Noordzee, op zo’n 130 kilometer voor de kust van Yorkshire, in twintig tot 35 meter diep water. Samen moeten ze ongeveer 5% van de geschatte elektriciteitsvraag van het Verenigd Koninkrijk kunnen dekken.

Dogger Bank Wind Farms is een 50/50 joint venture van SSE Renewables en het Noorse Equinor. De eerste is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en aanleg van de windparken, de tweede voor de exploitatie ervan.

In 2023 operationeel

Volgens Jan de Nul moet het eerste windpark al in 2023 operationeel zijn. De aannemer zegt verder dat de drie windturbineparken, Creyke Beck A, Creyke Beck B en Teesside A, tegen ‘ongezien lage prijzen zijn toegewezen’. De definitieve investeringsbeslissing voor het project wordt in 2020 verwacht.