Het bod is ingediend bij de rechtbank van Marseille, die de Franse offshore-groep op 7 augustus ‘insolvent’ verklaarde, maar wel in de gelegenheid stelde om een doorstart te maken. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren enorme aantallen nieuwe schepen laten bouwen, maar kwam in de problemen nadat de olieprijs enkele jaren geleden instortte.

Andere aanbiedingen

Bourbon heeft het bod woensdag in een summier persbericht bekendgemaakt. Euronext Paris heeft de notering van het aandeel op verzoek van het bedrijf tot nader order opgeschort ‘omdat mogelijk andere overname- of voortzetting-aanbiedingen worden ontvangen’. Het aandeel werd de afgelopen maanden voor drie tot vier euro verhandeld; vijf jaar geleden was dat nog ruim twintig euro.

Het bedrijf doet geen uitlatingen over de identiteit van het bedrijf of de betrokken banken, maar zegt wel dat het bod is gedaan in het kader van het lopende reorganisatieproces. Dat lijkt er op te wijzen dat het gaat om de banken die het bedrijf tot nu toe hebben gefinancierd. Door alleen de activa over te nemen, zou een lege huls achterblijven en zouden andere schuldeisers het nakijken hebben.

135 miljoen verlies

De groep leed in de eerste helft van het jaar een nettoverlies van 135 miljoen euro op een omzet van 362 miljoen euro. Vorig jaar zat Bourbon nog dieper in de rode cijfers, 261 miljoen verlies op 349 miljoen omzet.

Van het totale aantal van 472 schepen waren er gemiddeld 163 opgelegd. Niettemin toont het bedrijf zich in het eind vorige maand gepubliceerde halfjaarbericht optimistisch over de mogelijkheden om uit de problemen te komen en de continuïteit op lange termijn veilig te stellen.