Maersk en Crowly richtten Ardent vier jaar geleden op als fusiebedrijf van Svitzer Salvage and Titan Salvage. Ardent zegt zich sindsdien te hebben ontwikkeld tot een bedrijf dat onafhankelijk is van zijn aandeelhouders en dat zijn activiteiten fors heeft verbreed. Behalve met berging houdt het bedrijf zich onder meer bezig met wrakopruiming, ontmantelen van offshore-constructies en duikwerk.

Aandeelhouder

Het bedrijf gaat verder onder onder leiding van de huidige CEO, Peter Pietka, die samen met de rest van het management aandeelhouder wordt. Welk bedrag de nieuwe eigenaren op tafel leggen, is niet bekendgemaakt. Partijen zijn wel overeengekomen dat de bestaande samenwerking wordt voortgezet. ING Bank trad overigens kop als adviseur van de verkopende partijen.

Ardent heeft zijn belangrijkste regiokantoren in IJmuiden, Houston en Sydney en heeft vestigingens op nog eens zestien locaties, verspreid over alle continenten. Pietka zegt grote kansen te zien om de komende jaren fors te groeien, vooral op de markt van offshore decommissioning, het opruimen van oude olie- en gasconstructies op zee.

Eigen bedrijf

Het bedrijf zette daartoe vorig jaar al een samenwerking op met Lloyd’s Register en het Australische ingenieursbureau WorleyParsons. Opmerkelijk genoeg heeft Maersk daarvoor medio vorig jaar een eigen bedrijf opgezet, Maersk Decom, zodat Ardent zijn vroegere aandeelhouder op deze markt regelmatig zal tegenkomen.