Dat is een kwart van de totale capaciteit van 370 megawatt van het nieuwe windpark, dat begin dit jaar op het Belgische elektriciteitsnet is aangesloten. Het bestaat uit 44 windturbines van 8,4 megawatt van MHI Vestas 8,4 en ligt ruim twintig kilometer voor de kust van Zeebrugge. De stroom is bestemd voor Google’s datacenter in Saint-Ghislain, vlak boven de Franse grens bij Mons.

Het contract is een klein onderdeel van enorm programma van in totaal achttien overeenkomsten voor de aankoop van in totaal 1,6 gigawatt aan stroom. Volgens Google is dat de grootste inkoop-operatie in zijn soort ooit. De internetgigant voert daarmee zijn beschikbare capaciteit op met 40% tot vijfenhalf megawatt. Dat is ongeveer evenveel als de totale elektriciteitsproductie van alle Nederlandse centrales op land samen.