Recentelijk is de naar schatting 600 ton zware gondel (nacelle) op de 135 meter hoge toren geplaatst. De gondel, met daarin de eigenlijke turbine, is het hart van de windmolen. Binnenkort arriveren naar verwachting de 107 meter lange en ruim vijftig ton zware bladen. Ze worden geproduceerd in een fabriek van LM Wind Power in Cherbourg.

Sif

De opperreus wordt geïnstalleerd op het terrein van monopaal-bouwer van Sif op de Maasvlakte. Het bedrijf participeert samen met Pondera Development in Future Wind, dat verantwoordelijk is voor de installatie. Die overeenkomst omvat een testperiode van vijf jaar en een 15-jarige periode van exploitatie en onderhoud.

Tekst loopt door onder video.

Met de introductie van de Haliade-X 12 MW betreedt GE Renewable Energy nieuw terrein, namelijk dat van individuele windmolens van meer dan tien Megawatt. Die kan genoeg elektriciteit opwekken voor ongeveer zestienduizend huishoudens. Met de prototype op de Maasvlakte wil operationele data verzamelen, die nodig zijn voor type-goedkeuring. Het bedrijf wil in 2021 beginnen met de commerciële levering van het nieuwe type turbine.

Bekijk hier de livestream:

https://fotopaulmartens.netcam.nl/futureland.php