Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat maakte woensdag bekend dat Vattenfall, moedermaatschappij van Nuon, de vergunning krijgt voor dit tweede windpark op het Nederlandse deel van de Noordzee, waarvoor geen subsidie gegeven wordt. De aanbieding van Vattenfall won het van de voorstellen van onder meer Ørsted en een consortium van Shell en Eneco.

Capaciteit

De groep reageerde opgetogen en wijst erop dat de nu uitgegeven locatie grenst aan Hollandse Kust Zuid 1&2, waarvan het bedrijf vorig jaar de tender won. Gunnar Groebler, verantwoordelijk voor de divisie wind, zegt dat de projecten gebundeld worden, wat volgens hem veel efficiencyvoordelen oplevert. Daarmee ontstaat een windpark met een capaciteit van 1.500 megawatt, een van de grootste in de wereld.

HKZ 3&4 krijgt een productiecapaciteit van 760 megawatt, iets meer dan de oorspronkelijk geplande 700 megawatt. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de doorontwikkeling van de windturbines, die geleverd worden door Siemens Gamesa. De Italiaans/Nederlandse Prysmian Group gaat alle kabelwerk leveren.

Seaway Heavy Lift

Seaway Heavy Lift is verantwoordelijk voor de installatie van de funderingen en de kabels. Het bedrijf meldde een paar maanden geleden al een soortgelijke opdracht te hebben gekregen voor HKZ 1&2. De groep heeft een kantoor in Zoetermeer en beschikt over twee installatieschepen de ‘Seaway Yudin’ en ‘Seaway Strashnov’.

Swire Blue Ocean gaat de windmolens installeren. De Deense groep beschikt eveneens over twee installatieschepen, de ‘Pacific Osprey’ en ‘Pacific Orca’ (foto) en was eerder betrokken bij de houw van Gemini ten noorden van Schiermonnikoog, het eerste grote Nederlandse offshore windpark.

Maasvlakte

Ook voor Sif op de Maasvlakte is het project goed nieuws; die mag de funderingspalen leveren. De productie en opslag van de monopiles begint al volgend jaar en loopt door tot 2021. In 2022 moet de bouw op zee beginnen. Het park moet binnen vijf jaar na de afgifte van de definitieve vergunning volledig operationeel zijn.