Volgens Shell Australia begint nu de opstartfase, waarna de productie eindelijk kan beginnen. Hoe lang die gaat duren, zegt het energieconcern niet. ‘De focus blijft liggen op het bieden van een gecontroleerde omgeving om ervoor te zorgen dat de ‘Prelude’ betrouwbaar en veilig werkt, nu en in de toekomst’, heet het in een persbericht.

Halve kilometer lang

Het bijna een halve kilometer lange en 74 meter brede gevaarte heeft naar schatting twaalf miljard dollar gekost en gaat twintig tot 25 jaar LNG, LPG en aardgascondensaat produceren. Shell verwacht dat op het hoogtepunt jaarlijks ruim vier miljoen ton product te kunnen leveren, waarvan 3,6 miljoen ton LNG. Dat wordt door gastankers afgevoerd.

Shell ontdekte het Prelude-veld in 2007, zo’n tweehonderd kilometer uit de kust, en gaf het Koreaanse Samsung Heavy Industries in 2011 opdracht voor de bouw van de drijvende gasfabriek. Die begon eind 2012 met de bouw van de romp en leverde die een jaar later op. Sindsdien zijn toeleveranciers het grootste deel van de tijd bezig geweest met inbouw en inregelen van talloze installaties.

SBM Offshore

De ‘Prelude’ ligt al sinds maart 2017 in Australische wateren en produceerde medio vorig jaar voor het eerst aardgas. Het ‘schip’ is gebouwd volgens het concept van SBM Offshore, waarbij het schip om een vast koppelpunt met stroming en wind mee roteert. Die constructie, met een zogenoemde ‘turret’ als draaipunt, is ook door SBM geleverd.

Bekijk foto en video: