De Belgische maritieme aanneemgroep had de contracten als deelnemer in het opdrachtgevende consortium feitelijk al op zak, maar gisteren kwam de ‘financial close’ van het project tot stand.

Dat omvat de bouw van een windpark met 58 turbines met een gezamenlijk vermogen van bijna vijfhonderd Megawatt. SeaMade is tot stand gekomen door de vroegere projecten Mermaid en Seastar samen te voegen.

Oostende

Het park komt op zo’n veertig kilometer voor de kust van Oostende en moet al voor eind 2020 operationeel zijn. Daarom begint de aanleg het komende zomerseizoen al.

Bij de bouw zijn drie werkmaatschappijen van Deme betrokken: Dredging International, GeoSea en Tideway. Ze moeten onder meer de windturbines installeren, de transformatorstations op zee bouwen en de onderzeese hoogspanningskabels aanleggen.

De 58 offshore windturbines worden geleverd door Siemens Gamesa en zijn van het type SG 8.0-167 DD, met een maximaal vermogen van 8,4 Megawatt. Ze krijgen een piekhoogte van bijna tweehonderd meter. Het SeaMade-park gaat ongeveer een kwart van de totale Belgische offshore energie-voorziening verzorgen.