Topman Bruno Chabas zegt daarin ‘dat het herstel van de markt versnelt’. Zoals vrijwel alle bedrijven in de offshoresector is het bedrijf hard geraakt door de diepe val van de olieprijs in 2014 tot onder de dertig dollar per vat. Inmiddels schommelen de prijzen weer rond de zestig dollar en krabbelt de sector uit het dal op.

Nettoschuld

Bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers voorspelde SBM nog een brutowinst van ongeveer 750 miljoen dollar. De omzetverwachting blijft gehandhaafd op 1,7 miljard dollar. Het bedrijf heeft zijn nettoschuld met 600 miljoen dollar weten te verlagen tot 2,3 miljard. Dat is vooral te danken aan de verkoop van een de floating production, storage en offloading-schip (fpso) en de finale uitkering van de verzekeraars van het YME-fiasco.

Verder heeft het bedrijf de boekwaarde van twee activiteiten tot nul afgewaardeerd. De eerste is de Brasa-werf bij Rio de Janeiro, waar SBM een paar jaar geleden nog zijn eigen fpso’s bouwde en dat nog voor twintig miljoen dollar in de boeken stond. De werf is bij gebrek aan werk gesloten en blijft zeker de komende twee jaar in de mottenballen. Daarnaast zijn belangen ter waarde van 25 miljoen dollar in Houston eveneens bij gebrek aan werk volledig afgeschreven.