Sif is zeer ingenomen met de opdracht, die de eerste is van Ørsted, het voormalige Dong Energy. De palen, ofwel monopiles, van samen 40.000 ton worden geassembleerd in de fabriek van het Limburgse bedrijf op de Maasvlakte. Ze worden opgebouwd uit segmenten, die geproduceerd worden in een fabriek bij Roermond en over water naar de Maasvlakte vervoerd worden.

Grootste

De monopiles vormen de funderingen voor windturbines van Siemens Gamesa met een vermogen van acht Megawatt (het nieuwe type 8.0-167 DD), op dit moment de grootste in de markt. Ze krijgen rotorbladen van 81,5 meter, waarmee ze een oppervlakte van 21.900 vierkante meter bestrijken. Dat komt overeen met drie voetbalvelden. De turbines krijgen een zogenoemde tiphoogte van 210 meter, ongeveer 35 meter hoger dan de Euromast.  Het project zat overigens al verwerkt in de cijfers uit de financiële update, die Sif in augustus publiceerde.

De palen moeten volgend jaar worden geleverd. Ze worden tussen de zestig en zeventig meter lang met een doorsnee van ongeveer acht meter. Het gaat overigens om de helft van het totale aantal van 94 funderingen dat moet worden geleverd. De andere helft wordt gemaakt door het Duitse EEW, dat daar in Rostock een speciale fabriek voor heeft. EEW geldt als de huisleverancier van Ørsted.

Een woordvoerder van het bedrijf noemt Ørsted ‘een mooie klant en waarschijnlijk ‘s werelds grootste exploitant van offshore windparken’. De Deense energiereus nam twee maanden geleden nog het Britse park Walney Extension in gebruik, met 659 Megawatt op dit moment het grootste ter wereld. Met 752 Megawatt gaat Borssele I-II daar weer een stapje overheen.