Het Amsterdamse gemeentebestuur heeft een definitief besluit genomen over de bouw van een brug over het IJ in de binnenstad. Het kunnen er zelfs twee worden.


Dat meldt het stadsbestuur. Volgens wethouder Eric van der Burg (ruimtelijke ordening) gaat de stad een fietsbrug over het IJ, tussen de kop van het Java-eiland en Amsterdam Noord, bouwen. Daarmee verlicht de hoofdstad de druk op de binnenstad, aldus Van der Burg. De brug zou rond de 210 miljoen euro kosten.

Daarnaast wordt in 2020 een voorkeursbesluit genomen over een tweede brug aan de westkant van het IJ. Aanvankelijk stond dat gepland voor 2026. Een besluit over de bouw van metrostation Sixhaven en een passagierstunnel onder het IJ tussen het Centraal Station en Amsterdam Noord, zal ook over drie jaar worden genomen. Verder zal door het stadsbestuur ook ‘stevig’ worden ingezet op de bestaande veerverbindingen over het IJ.

Het Amsterdamse havenbedrijf, ondernemersvereniging Oram, de provincie Noord-Holland en minister Melanie Schultz (Infrastructuur) zijn tegen de plannen voor een brug in de binnenstad. Dat zou het scheepvaartverkeer over het IJ ernstig hinderen. Zij opteren voor grotere veerboten of een tunnel om de binnenstad van de hoofdstad te verbinden met Amsterdam-Noord.

De definitieve keuze voor een Java-brug over IJ betekent dat het stadsbestuur binnen de gemeenteraad al voldoende steun heeft voor de verplaatsing van de passagiersterminal (PTA) uit het hart van de stad gestemd. Met de verhuizing wil het stadsbestuur onder meer de drukte in de binnenstad bestrijden. Daarnaast maakt de verplaatsing de bouw van een brug over het IJ mogelijk.

De cruiseterminal is eigendom van het Havenbedrijf Amsterdam. De havenbeheerder krijgt onder meer hulp van de gemeente om een nieuwe geschikte locatie te vinden voor de terminal. Daarvoor wordt naast een locatie in de Coenhaven gekeken naar de Achtersluispolder in Zaanstad. Het gemeentebestuur verwacht eind van dit jaar de resultaten van dat onderzoek te hebben.

De Amsterdamse gemeenteraad zal op 12 juli een besluit nemen over de verplaatsing van de PTA, de bouw van de Java-brug en de andere IJ-plannen van het college.