De groep wordt voorlopig geleid door Henry Holterman, voorzitter van de raad van commissarissen en schoonzoon van grootaandeelhouder Dick Wessels. Hij controleert ongeveer de helft van de aandelen. Atlas Invest van onder meer Marcel van Poecke en Rijkman Groenink heeft net als Goedvolk ongeveer een kwart in handen.

In een persbericht zegt Goedvolk dat ‘de tijd rijp is om een minder operationele rol te gaan vervullen nu North Sea Group en Argos Oil de afgelopen twee jaar succesvol zijn omgevormd tot één nieuwe onderneming die klaar is voor verdere groei’. Volgens hem zijn is de afgelopen twee jaar ‘bijzonder intensief’ geweest en wil hij zich nu concentreren op zijn aandeelhouderschappen en bijbehorende commissariaten.

Zijn vertrek voedt de speculaties dat de aangekondigde overname van de in Rotterdam gevestigde groep door het Russische Sistema niet doorgaat. Die is al bijna twee jaar geleden aangekondigd, maar daarna is grote onenigheid over de overnameprijs ontstaan. Goedvolks tegenhanger bij Sistema, oprichter en grootaandeelhouder Vladimir Yevtushenkov, zei een paar maanden geleden tegenover Reuters niet meer dan 150 miljoen dollar te willen betalen, waar Argos uitging van 750 miljoen.

Bouwmiljardair Dik Wessels, die via zijn Reggeborgh-fonds veruit de grootste aandeelhouder is, heeft tegenover zakenblad Quote verklaard geen conflict met Goedvolk te hebben. Hij noemt diens vertrek ‘teleurstellend’. Hij zei verder het niet erg te vinden als de deal met Sistema niet doorgaat. ‘Argos is een schitterend bedrijf, dat nog niet zo lang in ons bezit is. Dus nee, het zou niet erg zijn als we het niet verkopen.

Argos verhandelt jaarlijks voor zo’n zestien miljard aan olieproducten en heeft 700 mensen in dienst. Het in Londen en Moskou aan de beurs genoteerde conglomeraat Sistema boekt een omzet van ruim dertig miljard en heeft belangen in onder meer de energiesector, telecommunicatie, toerisme, speelgoedverkoop en de mediasector.