De stijgende ladingvolumes worden door de expediteurs verwacht in zowel het wegvervoer als in het maritiem transport en het vervoer via de lucht.

Zo stijgt de index voor het wegvervoer van 38 in december naar 58 in januari. Een bijna identiek beeld is te zien bij de luchtvracht, waar de index stijgt van 42 naar 58. Nog optimistischer spreken de expediteurs zich uit over de ladingvolumes die ze in het maritieme vervoer verwachten. Dit resulteert in een forse vooruitgang van de index (48 in december tegenover 70 in januari).

Opgedeeld naar regio of land is het beeld evenwel minder unaniem rooskleurig. Voor de Benelux wordt rekening gehouden met opnieuw dalende volumes.

Terwijl de verwachtingen duidelijk stijgend zijn in onder meer Oost-Europa, Duitsland, Finland, Zweden en Zwitserland, is er onder meer in de Benelux een opvallende neerwaartse knik te zien. Zo zou de index in de Benelux de volgende maand eerst nog stijgen naar 57, om daarna weer terug te vallen tot 50.

Ook in Denemarken, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk vertoont de index voor de volgende twee maanden na een stijging een neerwaarts vervolg.