Dat voorspelt Michael Pettis (foto), een gerenomeerde hoogleraar economie aan de Peking University. Aan hem wordt regelmatig advies gevraagd door landen en instituten als het IMF.

Volgens Pettis is het grootste gevaar voor de groei van de Chinese economie de massale verspilling van geld aan onrendabele (infrastructuur)projecten en het onvermogen van de rest van de wereld om de Chinese overcapaciteit te absorberen. Kapitaal is in China te goedkoop, zodat men niet genoeg nadenkt over de rendabiliteit van de investeringen.”Kijk maar naar al die bruggen, wegen en spoorlijnen die worden gebouwd en die nauwelijks worden gebruikt”, zegt Pettis

Al deze investeringen maken van de Chinese economie een van de meest kapitaalintensieve ter wereld. Dat valt volgens Pettis uiteindelijk niet vol te houden. “Hoewel het beleid van China in het begin enorme groei kan veroorzaken, leidt het onverbiddelijk tot een grote onbalans”, stelt hij.

Hij krijgt bijval van kredietbeoordelaar Standard & Poor”s, die onlangs nog waarschuwde dat China te afhankelijk is van investeringen. Hierdoor is het risico groot risico dat er een vrij korte termijn economische correctie in China optreedt. Pettis is dezelfde mening toegedaan. Hij voorziet dat snel oplopende schulden het land ertoe gaan dwingen – binnen vier à vijf jaar – corrigerende maatregelen te nemen.