Met de eerste plaats in 2011 doet Nederland het even goed als in 2010, toen de Index voor het eerst werd gepubliceerd. De index is het werk van de econoom Pankaj Ghemawat, die verbonden is aan de IESE Business School in Barcelona. In de index worden onder meer de handels- en kapitaalstromen tussen landen en het vervoer van mensen en informatie gemeten.

Op deze manier geeft de index een beeld van de economische banden die een land met de rest van de wereld heeft. De index kan daarom ook beschouwd worden als een goede graadmeter voor het welvaartspeil van een land.

Volgens de Global Connectedness Index staat Singapore op de tweede plaats, Ierland op de derde, Zwitserland op de vierde en Luxemburg op de vijfde plaats. België staat achtste.

Eerder dit jaar maakte het Swiss Economic Institute ETH in Zürich zijn KOF-Index of Globalization bekend. In deze index worden ook sociale uitwisselingen en politieke connecties in kaart gebracht en deze benadering levert dan ook een andere ranking op. België kaapte in deze hitlijst de eerste plaats weg, voor Ierland en Nederland.