De aanhoudende harde besparingen van de regering Rajoy zetten steeds meer kwaad bloed. De twee grootste vakbonden in Spanje, CCOO en UGT, hebben zich vandaag formeel geschaard achter de oproep tot een algemene staking op woensdag 14 november. Zij scharen zich dus achter de beslissing van de zogeheten ‘Sociale Top’, een platform van meer dan 150 drukkingsgroepen en arbeidsorganisaties.

Volgens Toni Ferrer, de woordvoerder van de UGT, duwen de aanhoudende besparingsmaatregelen van de regering het land alleen maar dieper in de recessie.

Indien het volgende woensdag effectief tot een staking komt, zal het de eerste keer zijn dat in Spanje twee stakingen plaatsvinden in één en hetzelfde jaar. Het zal bovendien ook de eerste keer zijn dat er twee stakingen georganiseerd worden in de periode van één en dezelfde regering.

Ook in Portugal zal er op woensdag 14 november gestaakt en betoogd worden tegen de massieve besparingen. De kans is groot dat het ook in Griekenland, Malta en Cyprus op dezelfde dag tot een algemene staking komt.