Sif Holding uit Roermond heeft weer een contract binnengehaald voor de productie en levering van funderingspalen voor een compleet windpark, het vierde binnen een half jaar.


Contractant is GeoSea, een werkmaatschappij van de Belgische DEME-groep, die in opdracht van Siemens het EnBW Hohe See-windpark in het Duitse deel van de Noordzee gaat bouwen. Dat komt op negentig kilometer ten noorden van het Waddeneiland Borkum in veertig meter diep water.

Sif levert de 71 monopiles, de stalen funderingspalen, die diep de zeebodem in worden geheid. Daarnaast omvat het contract de productie en levering van de bijbehorende transition pieces, de verbindingskokers tussen de funderingen en de windmolenmasten. Daarvoor werkt Sif samen met de Belgische Smulders-groep. De eerste maakt de stalen basisconstructies, de tweede werkt ze af.

Sif heeft de lengte van de monopiles niet bekend gemaakt, maar die is via een eenvoudige formule simpel te berekenen: waterdiepte + tien meter boven het wateroppervlakte maal twee = honderd meter. Daarmee worden het de grootste exemplaren tot nu toe voor de eind vorig jaar geopende assemblagehal op de Maasvlakte en behoren ze tot de langste die tot nu toe in de Noordzee zijn geplaatst.

Het park krijgt een oppervlakte van twintig vierkante kilometer en zal bestaan uit 71 Siemens-windturbines van zeven Megawatt. Met een totaal van bijna 500 Megawatt wordt EnBW Hohe See het grootste Duitse windpark tot nu toe. De productie van de palen en verbindingsstukken begint al in de tweede helft van het jaar en loopt door tot medio 2018.

Het Limburgse bedrijf haalde kort na de jaarwisseling een vergelijkbare opdracht van Van Oord binnen voor de productie en levering van 44 monopiles en verbindingsstukken voor het Belgische offshore Windpark Norther. Daarvoor wordt op een soortgelijke manier samengewerkt met Smulders.

In november kreeg Sif opdracht voor de levering van de palen voor het Britse Galloper windpark en kort daarna voor het Belgische Rentel-project, dat door het Belgische Dredging International wordt uitgevoerd. Die laatste opdracht leidde tot ophef in de Belgische politiek vanwege de hoge staatssubsidie op het project.