Met het fiat kan Korean het huidige juridische plafond van 250 miljoen aandelen oprekken naar 700 miljoen. Via die emissie, die rond de 2,3 miljard dollar moet opleveren, hoopt Korean een deel van de koop van Asiana te financieren. Daarnaast moet de emissie het eigen vermogen van Korean versterken. Een verder deel van overnamesom moet via een bankkrediet van 730 miljoen dollar worden gefinancierd.

De overname van Asiana Airlines en de fusie met Korean zou de grootste luchtvaartmaatschappij van Azië opleveren. Ook op vrachtgebied kan Korean zijn marktpositie met de acquisitie ook aanzienlijk versterken in de wereld.

Veto

Korean hoopt de integratieplannen al op 17 maart te kunnen presenteren nu de financiering van de acquisitie rond is. Alleen een veto van de mededingingsautoriteiten in onder meer Zuid Korea, Noord-Amerika en de EU zou dan nog roet in het eten kunnen gooien.