Dat is nauwelijks goed om het financieel bloeden bij het passagiersvervoer te stoppen. Er lopen dan ook al vervolggesprekken over het versterken van het eigen vermogen van het luchtvaartconcern, wat voor Nederland een extra injectie van 1 miljard euro zou betekenen boven de eerder verleende staatsseun van 3,4 miljard euro aan KLM.

Volgens Air France zou het gaan om een extra bedrag van 3 miljard euro boven de eerder verleende 7 miljard euro. Voor de extra middelen richt Air France-KLM zich in het bijzonder tot de aandeelhouders, waaronder de Nederlandse en de Franse staat. Zowel KLM als Air France verliest dagelijks 10 miljoen euro als gevolg van de crisis. De verwachting is dat de situatie in het eerste kwartaal van volgend jaar nog niet veel beter is.

Door de strengere maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen ligt het vliegverkeer goeddeels weer stil. In november zal volgens Air France 35% van de geplande vluchten uitgevoerd worden. Dat was in oktober nog 40%.