Hij zegt dat de KLM met zijn besparingen op de loonkosten veel verder gaat dan de voorwaarden die het Rijk heeft gesteld voor de staatssteun. ‘Daarin staat dat mensen die onder modaal verdienen ontzien moeten worden.’ Als onderdeel van die afspraken zou KLM op 1 oktober komen met een reorganisatieplan voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij.

Loonsverhogingen terugdraaien

In juni zegde het kabinet een steunpakket van 3,4 miljard euro toe aan de KLM. Behalve de voorwaarden die het kabinet daaraan stelde, wil de Tweede Kamer dat ook medewerkers die tussen één en anderhalf keer modaal verdienen zoveel mogelijk worden ontzien. ‘KLM stelt nu voor om de afgesproken loonsverhogingen van 2,5% dit jaar en 2,5% volgend jaar mee te nemen in de plannen. Dat betekent dat iedereen 5% bijdraagt, ook zij die nu al ver beneden modaal verdienen’, aldus Van den Brink.

Volgens de FNV-bestuurder lijkt KLM ‘bezig deze crisis te misbruiken om nog eens flink te gaan besparen op de arbeidskosten van grondpersoneel’. Ze zullen met andere voorstellen moeten komen.’

Dubbel gepakt

Het grondpersoneel voelt zich door de plannen van de directie ‘dubbel gepakt’, omdat er eerder al honderden uitzendkrachten en werknemers met een tijdelijk contract hun baan zijn kwijtgeraakt. Daarnaast zou de afhandeling van vluchten van KLM-dochter Transavia uitbesteed zij aan concurrenten, zegt Van den Brink.

De onderhandelingen tussen de FNV en KLM over de besparingen gaan volgende week weer verder. FNV zet in op een snel akkoord. ‘Wij zien helaas weinig vooruitgang in onze onderhandelingen met KLM en vragen ons ernstig af of de directie nog tot redelijke afspraken wil komen met alle vakbonden. Zij lijken in te zetten op een verscherpte concurrentiestrijd, die onherroepelijk leidt tot slechtere arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden voor het personeel. KLM wordt nu door de samenleving in leven gehouden.’