Daarbij werd aan het mondkapje tevens de kreet ‘not without my mask’ toegevoegd. Cargolux zegt dat het met de actie een kleine bijdrage heeft willen leveren aan de promotiecampagne van de Luxemburgse regering voor het dragen van mondmaskers. Daarnaast wil de directie van de grootste vrachtmaatschappij van Europa benadrukken dat het de afgelopen maanden een record aantal mondmaskers vanuit China naar Europa heeft overgevlogen.

Recordwinst

Deze chartervluchten hebben de Luxemburgse vrachtvervoerder over het tweede kwartaal een recordwinst opgeleverd, aldus analisten. Resultaten heeft Cargolux, dat doorgaans niet scheutig is met financiële cijfers, nog niet bekendgemaakt.

Premier Xavier Bettel van het Groothertogdom was speciaal naar het hoofdkantoor van Cargolux afgereisd om de vreemd uitgedoste vrachtjumbo nader te aanschouwen. Hij bedankte tevens de vrachtmaatschappij voor de coronaluchtbrug van de laatste maanden.

Vaccin

Topman Richard Forson van Cargolux maakte tijdens het hoge bezoek van de gelegenheid gebruik om nog eens de logistieke expertise van Cargolux op het gebied van het temperatuurgevoelig transport van medicijnen onder de aandacht te brengen. Vooral met het oog op het toekomstig luchttransport van een coronavaccin is dat een pluspunt, aldus Forson. Een ander meer doorslaggevend argument is de omvangrijke vloot van 30 vrachtjumbo’s (KLM Cargo telt er slechts vier) van Cargolux. ‘We zijn er dan ook helemaal klaar voor’, onderstreepte de topman.

Of de ludieke actie nog navolging krijgt bij de concurrentie is intussen onduidelijk. De enige B747-400BCF van Martinair keerde onlangs na groot onderhoud zonder mondkapje terug op Schiphol. Wellicht is het ook een beetje te frivool en duur voor moederbedrijf KLM, dat momenteel met een recordverlies en een ingrijpende ontslagronde andere zaken aan het hoofd heeft dan mondkapjes op vrachtvliegtuigen.