Fraport wil als grootste vrachtluchthaven van Europa een belangrijke rol spelen in de snelle distributie van het vaccin. Het kan daarbij met zijn homecarrier Lufthansa een gesloten temperatuur-gecontroleerde keten aanbieden.

Koelruimte

Daarvoor is momenteel 12.000 m² aan koelruimte beschikbaar op de luchthaven, terwijl daaraan nog eens 2.000 m² aan extra opslagruimte op korte termijn kan worden toegevoegd. Voor het landtransport op de luchthaven kunnen verder twintig moderne koeltrucks worden ingezet voor het transport naar de vliegtuigen. De luchthaven wijst er verder op dat een groot aantal afhandelaars en expediteurs over de noodzakelijke internationale vergunningen beschikt om dit specialistisch vervoer veilig en snel af te wikkelen.

Fraport zegt verder in 2019 zonder incidenten rond de 120.000 ton aan vaccins, medische producten en farmaceutica te hebben afgehandeld. In Nederland hamert onder meer belangenorganisatie ACN (luchtvracht) er op om extra logistieke voorzorgsmaatregelen te nemen op Schiphol als er straks op grote schaal het vaccin moet worden gedistribueerd. Luchtvracht zal daarin in eerste instantie een belangrijke rol spelen, aldus ACN