Dat laten de laatste vervoerscijfers van de luchthaven zien over de maand juli. Belangrijker nog dan het aantal vrachtvluchten is het vrachtvolume dat in juli een verder herstel liet zien.

Het afgehandelde volume kwam uit op 120.000 ton en dat is maar 7,4% onder het niveau van juli vorig jaar  (129.000 ton). Daarbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat de luchthaven in de vorige maand nog maar deels kon beschikken over belly-ruimte op intercontinentale passagiersvliegtuigen, dat doorgaans rond de 50% van de totale vrachtcapaciteit van Schiphol uitmaakt.

Vrachttarieven

In totaal waren de vrachtvluchten in juli goed voor 15% van alle vliegbewegingen (15.704) op Schiphol. Daarmee ligt het aantal passagiersvluchten grofweg 70% onder het niveau van voor de coronacrisis. Over de eerste zeven maanden van het lopende boekjaar kwam de vrachtoverslag uit op 775.852 ton, een afname van 13,5% tegenover 2019.

Daar staat tegenover dat dit volume met amper 50% van de vrachtcapaciteit (vrachtvliegtuigen) is vervoerd. Dat verklaart ook waarom de vrachttarieven nog steeds hoog zijn en de vrachtmaatschappijen ondanks het mindere volume recordomzetten draaien.