Die data laten zien dat vergeleken met de normale maand juli van het vorig jaar er slechts sprake was van een verlies in vrachtvolume van 20%. In de maanden april lag dat verlies nog door de coronacrisis op 37%, aldus Clive. In de maanden mei en juni nam dat verlies langzaam af naar respectievelijk 31% en 26%.

Belly-ruimte

Doordat aan de capaciteitskant een groot deel van de belly-ruimte op passagiersvliegtuigen nog steeds aan de grond staat, lag de beladingsgraad van de beschikbare vrachtcapaciteit, hoofdzakelijk vrachtvliegtuigen, ook in de maand juli op een extreem hoog niveau van 70%. Dat is zelfs vergeleken met de piek van de drukke kerstperiode van 2018 hoog te noemen, aldus Clive. Destijds wisten de airlines slechts 68% van de beschikbare vrachtcapaciteit gevuld te krijgen, aldus Clive.