Dat bedrag werd voor een deel bijeen gevlogen door de inzet van zogeheten pfreighters, passagiersvliegtuigen die tijdelijk zijn ingericht voor het vervoer van vracht alleen.

Pfreighters

Zelf beschikt IAG Cargo niet over vrachtvliegtuigen. Daardoor was het gedwongen op grote schaal gebruik te maken van pfreighters. Dat heeft zich bij de vrachtdivisie vertaald in aanzienlijk hogere omzet aangezien de tarieven door de coronacrisis sterk zijn gestegen

Vergeleken met de eerste helft van 2019 leverde een gevlogen tonkilometer IAG met 35 eurocent 77% meer op over de eerste zes maanden van dit jaar, aldus de IAG Group. Dat is vergeleken met AF KLM rond de 2 eurocent meer per tonkilometer.

Over het eerste halfjaar was de vrachtdivisie van IAG goed voor 11% van de totale inkomsten van de groep van 5,7 miljard euro. Dat was vorig jaar over dezelfde periode 4,4%