Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde Amerikaanse luchtvrachtanalist Cargo Facts. De twee vrachtjumbo’s, die al gauw een waarde vertegenwoordigen van een half miljard euro, staan volgens de consultant al enige tijd te koop.

Saudia Cargo, dat onder meer dit jaar actief was in het bloemenvervoer naar Schiphol en ook Maastricht Aachen Airport, zou rond de helft van zijn tien vliegtuigen tellende vrachtvloot momenteel aan de grond houden. De vrachtvloot van Saudia bestaat uit vier B777-200F’s en zes vrachtjumbo’s.

Productielijn

De vrachtvervoerder schafte de twee B747-8F’s zo’n zeven jaar geleden aan. De B747-8F’s is de laatste versie van de succesvolle vrachtjumbo. De vraag naar dit kostbaar vliegtuigtype viel de laatste jaren tegen, waardoor de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing overweegt de productielijn stop te zetten. Door de coronacrisis is de vraag naar vrachtvliegtuigen weer groter geworden door het aan de grond houden van de meeste passagiersvliegtuigen.