Dat bevestigt vrachtbaas Turhan Oezen van Turkish Airlines tegenover het Duitse vakblad Cargoforwarder. Turkish Airlines Cargo is nu een van de snelst groeiende vrachtvervoerders van de wereld met soms een jaarlijkse volumegroei van 20%.

De luchtvaartmaatschappij bezit al 23 vrachtvliegtuigen, maar wil aan deze vloot jaarlijks 1 tot 3 vrachtvliegtuigen toevoegen, aldus Oezen. In totaal bedient de maatschappij met die vloot negentig vrachtbestemmingen in de wereld. Daarbij dient Maastricht Aachen Airport als de Europese vrachthub. In 2019 was TK Cargo goed voor  1,54 miljoen ton luchtvracht, dat komt grofweg overeen met de jaarlijkse overslag van Schiphol.

Global Express

Turkish Airlines wil verder via de joint venture Global Express, die het samen met het Chinese ZTO Express en PAL Air (Hongkong) heeft, uitgroeien tot een grote pakjesvervoerder voor de e-commerce markt. Door de corona-epidemie zijn deze plannen enkele maanden uitgesteld, maar de vrachtbaas verwacht dat binnenkort begonnen kan worden met de eerste gezamenlijke expresdiensten.

Behalve e-commerce kijkt TK Cargo ook naar andere speciale productgroepen om de transportvolumes uit te bouwen. het gaat daarbij om farmaceutica en perishables.