De laatste cijfers (vorige week) op de TAC-prijsindex laten zien dat de tarieven vanaf Shanghai naar bestemmingen in Noord-Amerika met 12.8% zijn afgenomen naar 5,06 per kilo en vanaf Hongkong naar de VS met 12.3% naar 5,33 per kilo. Dat zijn nog steeds voor de tijd van het jaar recordprijzen, laat TAC weten in een toelichting. Normaliter bewegen de kiloprijzen zich in juni  tussen de 3,11 dollar (Shanghai) en 3,70 dollar (Hongkong).

Seabury

De luchtvrachtprijzen vanaf China naar Europa daalden met bijna vergelijkbare percentages. Zo moesten verladers voor een kilo vanaf Shanghai naar een Europese luchthaven 5,35 dollar betalen, een afname van 12,8%. De tarieven vanaf Hongkong naar de EU namen intussen met bijna 10% af en kwamen uit op een gemiddelde van 4,16 dollar per kilo. Een jaar geleden waren de verladers voor dezelfde kilo een bedrag van 2,50 dollar kwijt.

Het loont zich dan ook nog steeds voor luchtvaartmaatschappijen om met alleen vracht aan boord passagiersvluchten uit te voeren, maar bij sommige airlines lijkt dat animo tanende te zijn en worden passagiersvliegtuigen uit de vrachtmarkt genomen, aldus analist Seabury Consulting.

Minder capaciteit

Zij wijzen er op dat de mondiale vrachtcapaciteit zich op het laagste niveau bevindt sinds begin mei en rond de 27% onder het niveau is van dezelfde periode vorig jaar. Seabury: ‘Na een periode van sterke groei in het vrachtvervoer op passagiersvliegtuigen zien wij vanaf het midden van mei een afname vanuit China en de laatste week lag die daling op 16%. Dat komt overeen 3.800 ton als we het vergelijken met een week eerder.‘ Een groot deel van die afname is toe te schrijven aan een afname van het aantal zogeheten ‘cargo only’-passagiersvluchten vanuit Shanghai naar Europa en Noord-Amerika.