Die rangorde wordt samengesteld op basis van de afgelegde tonkilometers vracht. Qatar Airways was al enige jaren de snelstgroeiende luchtvrachtvervoerder van de wereld, mede door een forse uitbouw van de vrachtvloot.

In 2018 mocht de airline uit het Midden-Oosten zich dan ook al de nummer twee van de wereld noemen, maar moest streekgenoot Emirates nog voor laten gaan. Door een lichte groei (0,5%) van het vrachtvervoer vorig jaar en door een forse afname bij Emirates (-7,6%) wist Qatar Airways de toppositie in 2019 in te nemen, meldt IATA.

Turkish Airways

Op de lijst staat verder Cathay Pacific (-6,7%) op een derde plek, gevolgd door Lufthansa Cargo (-7,9%). Air France-KLM (-1,8%) prijkt op een zesde plaats op de lijst en moest vorig jaar de vijfde plek afstaan aan FedEx, dat het vrachtvervoer met 4,7% zag groeien.

Cargolux (-2,1%) is nu de zevende vrachtvervoerder van de wereld, terwijl Korean Air (-8,5%) en Singapore Airlines (-7,3%) respectievelijk de plaatsen 8 en 9 bezetten in de top.

Opvallend op de lijst is verder dat Turkish Airlines (plaats 10) het vrachtvervoer met 12,3% zag stijgen vorig jaar en daarmee steeds meer een grootmacht wordt in het internationale luchtvrachtvervoer.