Het onderzoek laat verder zien dat luchtvaartmaatschappijen vooral de B777-300ER voor deze ‘cargo-only’- vluchten gebruiken. De beladingsgraad van dit type passagiersvliegtuig in de belly-ruimte en cabine kan volgens analisten oplopen naar 60 tot 70 ton. Het gaat daarbij vooral om volumelading zoals mondkapjes en beschermende kleding.

Door de hoge vrachttarieven kunnen de B777’s winstgevend worden ingezet. Onder meer KLM en Lufthansa gebruiken een aantal van de B777-300’s in de vloot voor dit soort werk.

Charters

De meeste passagiersvliegtuigen worden daarbij ingezet voor adhoc-charters, meldt de Amerikaanse vrachtanalist. Een aantal luchtvaartmaatschappijen heeft echter ook de dienstverlening uitgebouwd naar reguliere lijndiensten tussen onder meer China en Europa.

Volgens Cargofacts is het nog nooit in de geschiedenis van de burgerluchtvaart gebeurd dat zo’n groot aantal passagiersvliegtuigen voor alleen het vrachtvervoer zijn ingezet.