Luchtvrachtkoepel ACN en verladersorganisatie Evofenedex verwelkomen de maatregel, omdat daardoor ladingaanbieders meer ‘transparantie en zekerheid’ over de vrachtcapaciteit op Schiphol krijgen in deze crisistijden.

Overzicht kwijt

Door het wegvallen van de meeste passagiersvluchten is de luchtvrachtcapaciteit op Schiphol met 50% teruggelopen. Via extra slots aan vrachtvluchten wordt er weer meer capaciteit in de markt gebracht, maar veel bedrijven raken door de komst van meer vluchten het overzicht kwijt van het netwerk dat via Schiphol wordt geboden, aldus de belangenorganisaties.

Excessen

Verladers krijgen via het nieuwe overzicht dan ook beter inzicht in het actuele vrachtnetwerk op Schiphol en of er nog voldoende capaciteit in de markt is. Daarnaast kunnen volgens Evofenedex ook ‘excessen’ bij de tarieven ‘worden tegengegaan’. De belangenbehartiger wijst er op dat nu ‘onder het mom van een gebrek aan capaciteit’ de tarieven sterk zijn gestegen, ‘tot wel tien keer het normale tarief’.

Via het nieuwe overzicht, dat vluchten voor de komende vier dagen laat zien, kunnen verladers beter zien of het capaciteitstekort ook werkelijk zo groot is en het de tariefsverhogingen rechtvaardigt. Zo wordt ‘hun onderhandelingspositie ondersteund’, aldus de belangenbehartiger.

Zie hier de lijst met alle vrachtvluchten.