De lichte stijging in februari kan een aanwijzing zijn dat het al twee jaar aanhoudende verlies aan vrachtvluchten voor de luchthaven zijn dieptepunt heeft bereikt. Partijen op Schiphol waarschuwen wel dat de maand februari door de wisselende start van het Chinese Nieuwjaar elk jaar een vertekening in de vervoerscijfers geeft. Zo begon dit jaar het Chinese Nieuwjaar al op 25 januari, terwijl dat in 2019 op 5 februari was.

De vraaguitval door het sluiten van fabrieken (in de regel twee weken) lag vorig jaar dan ook geheel in de maand februari. Daarentegen bleven de fabrieken dit jaar in grote delen van China voor de gehele maand op slot door de uitbraak van het coronavirus. Die langere sluiting lijkt nauwelijks effect te hebben gehad op het aantal vrachtvluchten op Schiphol.

Volume

Ook qua vrachtvolume liet de maand februari op Schiphol een voorzichtige stijging (+0,4%) zien, naar 118.293 ton. Over de eerste twee maanden van het jaar was er daarentegen nog steeds sprake van een afnemend vrachtvolume, met 3,8% naar 229.373 ton.

Qua inkomende vracht stegen in februari vooral de importvolumes uit Afrika en het Midden-Oosten met 9% sterk, terwijl de tonnages uit Azië een afname van 5% (1000 ton) lieten zien.

Het exportvolume op het Verre Oosten daalde intussen met 5,7% (1000 ton) vorige maand. Goed nieuws was er intussen te melden voor het exportvolume in het segment Europa (+14%) en Latijns-Amerika (+7,3%).