Dat maatregel betekent dat Schiphol, naar verwachting vanaf dinsdag 24 maart, in sterk afgeslankte vorm open blijft voor de passagiersvluchten die nog wel aankomen en vertrekken, repatriëring, vrachtverkeer, hulpdiensten en uitwijkende vliegtuigen.

Van de zeven pieren gaan er vijf dicht. Die worden als parkeerplaats voor vliegtuigen van onder meer KLM gebruikt. Air-France KLM houdt de komende twee maanden bijna alle vliegtuigen aan de grond. De maatschappij verwacht maximaal 90% minder reizigers te vervoeren.

Richting nul

Volgens topman Dick Benschop van de Schiphol Group kan het afschalen van het aantal passagiersvliegtuigen, ertoe leiden dat nog slechts 10% van de vluchten worden uitgevoerd, Het kan volgens de Benschop zelfs richting de nul dalen.

De luchthaven blijft het verkeer faciliteren dat er nog is en dat ook nodig is. ‘We vervullen een essentiële rol voor de vluchten die er nog zijn. En ook voor de vracht natuurlijk’, zegt hij.

Zo kwamen er gisteren mondkapjes uit China op Schiphol binnen met vrachtvliegtuigen. ‘Ook worden er medische goederen ingevlogen en er wordt geëxporteerd.’ Schiphol verwacht geen ontslagen voor personeel.