Het verbod geldt voorlopig voor twee weken, aldus de minister. De maatregel moet in navolging van het eerdere Amerikaanse reisverbod voor de Schengenlanden, de verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan.

Vrachtvluchten

Van Nieuwenhuizen wijst erop dat er een uitzondering wordt gemaakt voor vrachtvluchten. Eerder op vrijdag was er druk overleg of ook het vrachtvervoer van die landen aan banden moest worden gelegd. De vrachtvluchten worden door veel logistieke belangenbehartigers gezien als de laatste ‘levensader’ om nog producten van en naar belangrijke markten in Azië te krijgen en omgekeerd.

Daarnaast is er door de verstoring van de overslag in de Chinese zeehavens en grote vraag naar capaciteit in de luchtvaart om snel voldoende goederen in de fabrieken en bij de afnemers te krijgen.

Bij het Amerikaanse vliegverbod voor passagiers uit de Schengenlanden, dat vrijdag om middernacht ingaat, is er ook een  uitzondering gemaakt voor vrachtvluchten.