Ook in de containervaart leidt het virus tot een kaalslag in het aantal afvaarten vanuit Azië. Volgens scheepvaartanalist Alphaliner hebben de rederijen de afgelopen maand bijna de helft (46%) van de geplande afvaarten geschrapt van Azië naar Noord-Europa. Het gaat daarbij om 33 containerdiensten.

Voor de komende weken zijn er verder 17 diensten verdwenen uit de afvaartlijsten. Het totale verlies aan containercapaciteit ligt daarbij sinds de aanvang van het Chinese Nieuwjaar op 1,67 miljoen teu, aldus de analist.

Bellycapaciteit

OAG stelt dat China als luchtvaartmarkt door het massaal schrappen van passagiersvluchten in amper drie weken is gezakt van een 3e naar een 25e plek. Het grote aantal annuleringen heeft ook grote gevolgen voor het mondiale luchtvrachtvervoer van en naar China. Rond 50 tot 60% van de beschikbare vrachtruimte in die markt komt voor rekening van passagiersvluchten (bellycapaciteit).

Deze reductie betekent dat de verladers nu grotendeels zijn aangewezen op vrachtvluchten voor hun logistiek. Vrachtmaatschappijen als Emirates SkyCargo, AirbridgeCargo en Turkish Airlines Cargo melden dan ook volle cargovluchten richting China en tariefverhogingen van bijna 200% naar 2,90 tot 3 dollar per kilo.

Chartervluchten

Voor chartervluchten zou het al gaan om prijsverhogingen van vijf keer het gangbare tarief voor dit jaar. Daarbij stijgen de luchtvrachttarieven niet alleen door het nijpend gebrek aan bellycapaciteit, maar ook omdat er onvoldoende retourvracht is vanuit China naar Europa.

‘Je moet het nu dan ook als luchtvaartmaatschappij verdienen op de routes vanuit Europa naar China. Het is een beetje de omgekeerde wereld geworden. Voor de uitbraak van het coronavirus maakte je vooral de winst met exportlading vanuit China en was je blij als je voldoende lading in Europa kon vinden’, stelt een vrachtmanager op Schiphol. Hij verwacht binnenkort wel een grote run op vrachtvluchten als de logistiek zich in China gaat herstellen.

Congestietoeslag

Behalve een gebrek aan capaciteit worden verladers in de containervaart geconfronteerd met extra kosten voor de congestie in sommige Chinese havens. Onder anderen Maersk, MSC, CMA CGM, ONE, HMM en Zim hebben ‘congestie-taks’ ingevoerd op het reefervervoer voor Shanghai, Xingang en Ningbo, variërend van 1.000 tot 1.250 dollar per container. Maersk raadt klanten aan om hun goederen zo veel mogelijk naar anderen havens in China te verschepen ‘om zo de overbelaste havens te vermijden’.

Havenbedrijf Rotterdam houdt er intussen rekening mee dat rederijen 20% van de geplande afvaarten tussen Oost-Azië en Europa schrappen door de coronacrisis, aldus topman Allard Castelein bij de presentatie van de jaarcijfers 2019 vorige week. Hij gaat er van uit dat Rotterdam geraakt zal worden door de virusuitbraak, maar kan de omvang van de schade nog niet goed inschatten. ‘We zullen geen lege schappen hebben. Als er tekorten dreigen te ontstaan, zullen andere leveranciers daarop inspringen’, aldus Castelein.