De tarieven lieten over de maand november nog een herstel zien naar 3,02 dollar, maar die verbetering lijkt van vrij korte duur te zijn geweest.  Sinds september tot en met november van het vorig jaar stegen de prijzen met in totaal 23%, aldus Drewry.

De luchtvrachtsector had gehoopt dat dit herstel zich zou doorzetten in de maand december. Dan zouden de verliezen uit de eerste helft van 2019 enigszins zijn gecompenseerd.

Laagste stand

De laagste stand bereikten de tarieven in maart van 2019 met 2,34 dollar per kilo. Daar lag het tarief in december 2019 nog 17% boven. De verwachting voor de komende maanden is verder niet erg positief, aldus Drewry. Zo zijn de prijzen de afgelopen zeven jaar altijd sterk gedaald in de eerste maanden van het nieuwe jaar.

De analist baseert zich bij de samenstelling van de luchtvrachtprijzen op het kale vrachttarief plus de brandstof- en veiligheidstoeslagen.