KLM blijft vooralsnog gewoon vliegen op China, laat een woordvoerder weten. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij blijft wel in continu overleg met de Nederlandse overheid en internationale gezondheids- en luchtvaartinstanties en handelt als dat nodig is, aldus de zegsman.

KLM schrapte wel de vluchten naar de Chinese steden Chengdu, Hangzhou en Xiamen, maar dat was vooral omdat de vraag naar tickets was ingezakt. Ook gaat KLM minder vaak per week naar Shanghai vliegen.

Onrust

Bij Air France was onrust ontstaan onder het cabinepersoneel dat vreesde voor zijn gezondheid. Een pilotenvakbond had zijn achterban verteld dat ze mochten weigeren naar China te vliegen als ze zich daar niet goed bij voelden.

De komende dagen voert Air France nog wel enkele vluchten uit naar Peking en Shanghai om personeel en reizigers terug te halen uit China. De bemanning op die vluchten zal bestaan uit vrijwilligers. Eerder besloten Lufthansa en British Airways om vluchten naar China te staken.

Spoorvervoer

Ook voor het spoorvervoer via de Nieuwe Zijderoute heeft de uitbraak van het virus grote gevolgen. Zo besloot de Chinese overheid dat treinen vanuit de provincie Hubei, waar de uitbraak van het coronavirus begon, pas in maart weer mogen rijden naar onder meer Europa.

Nieuwsblad Transport organiseert op dinsdag 4 februari een webinar over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor het spoorvervoer op de Nieuwe Zijderoute. Kijk voor meer informatie op ntp.webinargeek.com/railfreight-summit