Atlas Air en ATSG voeren met zo’n vijftig B767F’s het gros van de pakketvluchten uit voor Amazon Air in Noord-Amerika. Die vervoersovereenkomst werd enkele jaren afgesloten. Daarbij nam Amazon een optie om op termijn een belang van 20% te verwerven in de twee maatschappijen. Vorig jaar werd die regeling nog uitgebouwd naar een maximum van 40%.

De verkoop van de aandelen werd ontdekt door de Amerikaanse Logistics Trends & insights (LT&I) bij de SEC-filings van de beurs van New York. Amazon heeft officieel geen reden gegeven voor de verrassende verkoop.

Onrust

LT&I gaat ervan uit dat de webwinkel gefrustreerd is geraakt over het feit dat Atlas Air niet in staat is gebleken om een nieuw sociaal akkoord te sluiten met de vrachtpiloten. Sinds enige tijd is er daardoor grote sociale onrust bij de vrachtmaatschappij, die gepaard gaat met recente werkonderbrekingen. Die reden verklaart echter niet waarom Amazon ook zijn belangen in ATSG afbouwt, dat geen conflict heeft met zijn vliegers.