KLM wil in verband met het welzijn en de privacy van alle betrokken medewerkers geen inhoudelijke uitspraken doen zolang het onderzoek loopt.

Cocaïne

De vrachtpiloten werden twaalf dagen geleden aangehouden op het internationale vliegveld Ezeiza bij de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires toen vlak voor vertrek van het vrachtvliegtuig (de PH-CKA Eendracht) ruim tachtig kilo cocaïne werd aangetroffen.

De drugsvondst leidde ertoe dat rond de veertig paarden aan boord van het vrachtvliegtuig niet naar Europa konden worden vervoerd en moesten worden uitgeladen. De zeventien jaar oude B747-400ERF staat nog steeds op de luchthaven van de Argentijnse hoofdstad. Het toestel is volgens de laatste berichten nog steeds niet vrijgegeven door de Argentijnse autoriteiten.

Grote strop

Voor KLM, de opdrachtgever van de vrachtvluchten, en de ladingaanbieders is het vasthouden van het vrachtvliegtuig een grote strop. De luchtvaartmaatschappij kon daardoor niet beschikken over een kwart van de vrachtvloot. Ook verladers zouden schade hebben geleden. Het is nog onduidelijk of die kan worden verhaald.