Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Ullings werd in de zomer van vorig jaar door de Italiaanse autoriteiten opgepakt tijdens haar vakantie in Sicilië. Italië leverde de oud-vrachtdirecteur op 10 januari uit aan de VS nadat een bezwaarprocedure tegen uitlevering door de hoogste Italiaanse rechter in Palermo werd verworpen. Op 13 januari werd zij voor het eerst voorgeleid voor de Amerikaanse rechter, waarbij zij direct een schuldbekentenis aflegde, aldus de Amerikaanse rechtbank.

20.000 dollar

Bij de duur van de gevangenisstraf is rekening gehouden met het Italiaanse voorarrest, aldus het ministerie van Justitie in Washington. Daarnaast moet zij ook nog een geldbedrag van 20.000 dollar betalen.

Meta Ullings was sinds 1994 verantwoordelijk voor de vrachtactiviteiten van Martinair. Zij vertrok in 2012 toen de vrachtverkoop van Martinair werd overgenomen door moederbedrijf KLM. Daarna heeft zij nog een aantal adviesfuncties vervuld, onder meer voor vrachtbedrijven op Schiphol.

Prijsafspraken

De oud-vrachtdirecteur werd in 2010 aangeklaagd door de rechtbank van Atlanta voor de prijsafspraken in de luchtvrachtmarkt. Op die lijst staan ruim twintig managers van internationale luchtvaartmaatschappijen, waarvan er nu acht zijn veroordeeld. Zo werd in dezelfde zaak eerder de rechterhand van Ullings, Frank de Jong, tot een gevangenisstraf van acht maanden veroordeeld.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie is Ullings de tweede persoon die in een kartelzaak is uitgeleverd aan de VS en blijft het departement zoeken naar de andere medeplichtigen in deze zaak.