Dat blijkt uit gegevens van de internationale websites Planefinder en Flightradar. KLM bevestigt dat met het oog op het lopende onderzoek in de smokkelzaak de zestien jaar oude PH CKA (De Eendracht) nog niet is vrijgegeven door de Argentijnse autoriteiten. Wanneer dit gaat gebeuren, is volgens de luchtvaartmaatschappij, eigenaar van de B747-400ERF, nog onduidelijk ‘Het vrachtvliegtuig is onderdeel van het onderzoek. Meer kunnen wij niet zeggen.’

Verlies aan capaciteit

Het vasthouden van de B747-400ERF betekent dat Martinair Cargo, de vrachtdochter van KLM, voorlopig maar kan beschikken over resterende drie B747-400F’s. Met deze vrachtjumbo’s worden hoofdzakelijk rozen uit Latijns-Amerika en Afrika gehaald voor de bloemenveiling van Aalsmeer. Eerder liet een woordvoerder van de maatschappij weten dat er geen vervangend vrachtvliegtuig zal worden gehuurd om het verlies aan capaciteit op te vangen.

In het kader van het onderzoek zitten ook drie vrachtpiloten van Martinair sinds meer dan een week vast. Volgens de Argentijnse advocaat van de vliegers zegt het drietal niets te maken te hebben met de drugssmokkel. Volgens de raadsman zijn de piloten slechts slachtoffer in de zaak. In totaal zijn er vorige week acht personen aangehouden door de Argentijnse autoriteiten, onder wie vijf Argentijnse medewerkers van de grondafhandeling op de luchthaven.