Dat stelt hun Argentijnse advocaat Marta Nercellas tegenover het AD. Volgens de raadsman zijn de vliegers slechts slachtoffer in de smokkelzaak. In totaal zijn er vorige week woensdag acht personen aangehouden door de autoriteiten, onder wie vijf Argentijnse medewerkers van de grondafhandeling op de luchthaven.

Bij het vrachtvliegtuig (PH-CKA, De Eendracht) gaat het om een zestien jaar oude B747-400F die door Martinair wordt gehuurd van moederbedrijf KLM. Het vrachtvliegtuig voert in opdracht van het vrachtbedrijf Air France-KLM Cargo vrachtvluchten uit en maakte een tussenstop in de Argentijnse hoofdstad om zes racepaarden op te halen voor een klant in Singapore.

Schadeclaims

De kostbare racepaarden zijn intussen teruggestuurd naar het Argentijnse fokbedrijf, meldt het internationale blad Bloodhorse. Een verdere vlucht met de B747-400F via Quito en Miami naar Schiphol is geannuleerd. Het is onbekend of verladers al schadeclaims hebben neergelegd voor de niet uitgevoerde vrachtdienst, of dat AF-KLM Cargo voor vervangend transport heeft gezorgd.

Het vrachtvliegtuig zou volgens de laatste informatie van de website van Flightradar nog steeds op de luchthaven van Buenos Aires staan. Tevens meldt de site dat er op dinsdagavond 21 januari vanaf Schiphol naar Johannesburg weer een vrachtdienst staat gepland met PH-CKA. Dat kan er op wijzen dat het vrachtvliegtuig nog vandaag zal worden vrijgegeven.

AF-KLM wil niet ingaan op het door Flightradar gepubliceerde vliegschema. ‘Die info is geheel voor rekening van Flightradar zelf.’  Wel stelt een woordvoerder dat er ‘momenteel’ geen plannen zijn om een vervangend vrachtvliegtuig in te huren.

Lees ook: Argentinië pakt vrachtpiloten Martinair op