Dit internationale kartel had tussen 2001 en 2006 de toeslagen, waaronder de brandstofheffingen, via onderlinge prijsafspraken kunstmatig hoog gehouden waardoor verladers en expediteurs in voor miljarden euro’s zouden zijn benadeeld.

Behalve Ullings stonden twintig andere luchtvrachtbestuurders op de lijst van managers die door de Amerikaanse justitie werden gezocht voor kartelafspraken. Zeven van hen zijn inmiddels veroordeeld. De maximale celstraf voor deelname aan een kartel bedraagt in de VS tien jaar, plus een geldboete van een miljoen dollar.

In het kader van dezelfde kartelzaak zat in 2009 al de rechterhand van Ullings, Frank de Jong (oud-vrachtmanager Europa van Martinair), een gevangenisstraf van acht maanden uit in de VS.

Ook enkele directieleden van de Luxemburgse vrachtmaatschappij Cargolux, onder wie de Duitse topman Ulrich Ogiermann en de Nederlandse commercieel directeur Robert van de Weg, werden in 2011 veroordeeld tot forse gevangenisstraffen in de VS. Het ging toen om dertien maanden.

Sicilië

Blijkens de berichten van het Amerikaanse ministerie van Justitie werd Ullings al in juli van het vorige jaar ‘tijdens een bezoek aan Sicilië’ opgepakt door de Italiaanse autoriteiten. De voormalige Martinair-manager heeft de afgelopen zes maanden geprobeerd uitlevering aan de VS te voorkomen, maar een rechtbank in Palermo wees haar bezwaren recent af. Vrijdag werd de vrachtmanager op het vliegtuig gezet naar Atlanta. Begin deze week is zij daar voor het eerst voorgeleid.

Meta Ullings was sinds 1994 verantwoordelijk voor de vrachtactiviteiten van Martinair. Zij vertrok in 2012 bij de luchtvaartmaatschappij. Daarna heeft zij nog enkele adviesfuncties vervult bij bedrijven.

Haar arrestatie roept intussen vragen op wat er gaat gebeuren met de overige vrachtmanagers die nog op de lijst stonden. Onder hen bevond zich ook Michael Wisbrun, de oud-vrachtbaas van KLM. Hij zei in 2011 tegen deze krant dat ‘strafvervolging niet langer aan de orde was’ en de ‘zaak is afgehandeld’ toen hij directeur werd van de luchtvaartalliantie Skyteam.