Dat blijkt uit de Monitor Netwerkkwaliteit en Staatsgaranties, die onderzoeksbureau SEO elk jaar samenstelt voor de overheid om te zien of de ontwikkeling van de netwerken van KLM en Air France op de twee thuishubs nog gelijke tred houden.

Vracht valt onder de zogeheten staatsgaranties die na de overname van KLM door Air France in 2003 zijn afgegeven. Die garanties moeten zorgen voor een evenwichtige netwerkontwikkeling tussen Schiphol en Parijs Charles de Gaulle.

Sinds 2014 nam de vrachtcapaciteit vanaf Schiphol door de afbouw van de vrachtvloot van Martinair sterker af dan die van Air France Cargo vanaf Parijs Charles de Gaulle, aldus SEO. Die negatieve ontwikkeling lijkt voor 2019 niet meer te gelden binnen de Frans-Nederlandse vrachtgroep, aldus de onderzoekers.

Blijkens de monitor, gebaseerd op vrachtdata van OAG, was er zowel op Schiphol als op Parijs Charles de Gaulle in 2019 sprake van ‘beperkte veranderingen’ in het vrachtnetwerk van Air France-KLM, maar steeg de aangeboden vrachtcapaciteit bij KLM op de freighter- en combivloot en de passagiersvloot met 4% toch iets meer dan bij de partner in Parijs.

Combi’s

Die groei kwam deels voor rekening van twee extra wekelijkse vluchten met een B747-400 combi door een aanpassing van het netwerk, stellen de onderzoekers van SEO. Daardoor kwam het totaal aantal freighter- en combivluchten per week van KLM op Schiphol uit op 38 non-stop diensten. Tegenover die groei stond een klein verlies aan vrachtvluchten bij Air France Cargo in Parijs van zeventien naar zestien in de week.

Schiphol blijft dan ook ‘ondanks de sterke daling ten opzichte van 2014’ nog altijd het grootste deel van de maindeckcapaciteit leveren naar alle wereldregio’s binnen de luchtvrachtgroep, aldus SEO. Het verschil tussen Schiphol en Parijs Charles de Gaulle Airport is sinds 2014 wel kleiner geworden, voegen de onderzoekers eraan toe.

‘Vooral voor het aanbod naar Noord-Amerika. In 2014 werd bijna 90% van de freightercapaciteit van de luchtvaartcombinatie aangeboden vanaf Schiphol, in 2019 is dat slechts 60%. Naar Afrika en het Midden-Oosten wordt ongeveer twee derde van de totale freightercapaciteit van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie aangeboden vanaf Schiphol, en één derde vanaf Parijs. Schiphol blijft de enige luchthaven waarvandaan Air France-KLM vrachtvluchten naar Azië aanbiedt.’

Vrachtvloot

Het vrachtnetwerk van Air France-KLM bestaat nog uit zes vrachtvliegtuigen, waarvan KLM er vier (B747-400F’s) opereert via dochterbedrijf Martinair, de bellycapaciteit op de grote passagiersvliegtuigen en vijf B747-400 combi’s. Bij dit laatste vliegtuigtype wordt het achterste deel van de romp volledig gebruikt voor vracht.

Daarmee is dit laatste passagiersvliegtuig eigenlijk een halve freighter. Deze combi-toestellen worden voor het einde van dit jaar geheel uitgefaseerd door KLM, zodat de beschikbare vrachtruimte van de Nederlandse maatschappij dit jaar qua maindeckcapaciteit met tweehonderd ton slinkt. Air France Cargo moet het qua maindeckcapaciteit stellen met nog twee B777-200F’s.

Daar staat tegenover dat het aantal passagiersvluchten (non-stop) op Parijs Charles de Gaulle Airport met 491 in de week aanzienlijk hoger ligt dan op Schiphol. KLM kan daar maar 337 frequenties in de week tegenover stellen, aldus SEO in 2019.

Overigens groeide dat aantal vorig jaar met negen stuks, waardoor sprake was van groei van de beschikbare vrachtruimte op de intercontinentale passagiersvloot van 4%. Ter vergelijking: de aangeboden intercontinentale bellycapaciteit van Air France steeg vorig jaar met slechts 2%. Daarmee was de groei in vrachtcapaciteit bij KLM in alle segmenten in 2019 iets groter dan bij de Franse vrachtpartner, concludeert SEO, die er op wijst dat het om marginale verschillen gaat.

Bij KLM waren er verder vorig jaar op het gebied van de aangeboden vrachtbestemmingen (freighter en combi) geen noemenswaardige veranderingen, blijkt uit de netwerkmonitor. Wel is er een aantal verschuivingen in het netwerk, aldus SEO. ‘Zo wordt een combitoestel ingezet op de route naar Delhi, in plaats van op de route naar Chicago.’

Marktaandeel

Wat betreft het totale vrachtnetwerk van Air France-KLM leveren de beperkte veranderingen in het netwerk een mooie status quo op tussen de twee vrachtpartners. KLM blijft op Schiphol met de vrachtvloot en de vijf combi’s toonaangevend op het gebied van maindeckcapaciteit, terwijl de aangeboden bellycapaciteit in Parijs ‘door het grotere intercontinentale netwerk van Air France’ veel groter is.

Gevolg is dat het aandeel van Schiphol in de totale aangeboden capaciteit vanaf beide luchthavens vorig jaar weer iets is toegenomen. Toch is sprake van een minder aandeel. Het aandeel van Schiphol in de aangeboden capaciteit ligt nu op 43%. Dat was vijf jaar geleden nog 48%.