Dat meldt de National Enterprise Credit Information Publicity System van de Volksrepubliek. China Southern Enterprise Holding zal daarbij een nieuw vrachtbedrijf opzetten met een startkapitaal van 1 miljard yuan (128 miljoen euro).

Het nieuwe bedrijf is verantwoordelijk voor de omvangrijke vrachtvloot (12 B777F en twee B747-400F’s) van China Southern Cargo en zal verder de belly-ruimte op de passagiersvluchten verkopen, de vrachtterminals exploiteren en de internationale logistieke activiteiten controleren.

Gemengd aandeelhouderschap

De verzelfstandiging van de vrachtdivisie is onderdeel van de overheidsplannen om voor staatsbedrijven een meer gemengd aandeelhouderschap op te zetten, waarbij de overheid slechts een stille vennoot blijft, maar zich geheel terugtrekt uit de dagelijkse bedrijfsvoering.

Het gaat daarbij om 98 staatsbedrijven die direct vallen onder het Chinese overheidsfonds SASAC. Het uiteindelijke doel van de maatregel is om de hoge schuldenlast van de staatssector af te bouwen.